Huomautus: Seuraava tekstinpätkä sisältää suoraa puhetta seksistä ja seksuaalisuudesta, joten aihetta karttavien tai kiinnostamattomien kannattaa jättää kyseinen pätkä lukematta.

Seksuaalisuus on osa ihmistä jolla on oma tärkeä merkityksensä. Omaa seksuaalisuutta voi ja pitääkin pohtia jo yksin ollessaan ja yksin kokeilu on suorastaan suotavaa. Kokeilla erilaista kosketusta oman kehon eri pinnoilla ja tutkia millaisesta kosketuksesta juuri itse pitää. Tunnustella miltä se oma keho tuntuu, nauttia siitä lämmöstä ja ihon pehmeydestä. Kehon tuntemus helpottaa mielestäni myös sen oman kehon hyväksymistä kaikkine mutkineen kun näkökulma siirtyy siitä miltä se kaukaa katsottuna näyttää enemmänkin siihen miltä se tuntuu. Loppujenlopuksi siitä nimenomaan on kyse myös suhteissa - ei kumppani katso sinua arvioivasti kymmenen metrin etäisyydeltä vaan näkee ja tuntee sinut lähellä, vieressä ja sylissä. Ei niitä muhkuroita ja selluliittejä läheltä edes näe, ja kun kumppani on tarpeeksi lähellä on kiinnostus siirtynyt jo arvioivasta katseesta muuhun ;-) Suurin osa ihmisistä murehtii ihan liikaa sitä omaa kehoa ja miten kumppani sen mahtaa nähdä. Ei suhteessa kertakaikkiaan ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä että kerta se kumppani siinä vieressä on, hän varmasti myös sinua haluaa. Kyseessä ei ole pakkoavioliitto vaan vapaasta tahdosta tehty valinta.


Suhtautuminen omaan kehoon eli oma kehonkuva vaikuttaa huomattavasti myös omaan seksuaalisuuteen. Itsestään epävarma ihminen on usein myös epävarma seksuaalisuudestaan ja kyvystään kiihottaa tai tyydyttää toista ihmisistä. Suurella osalla ihmisistä parisuhteeseen kuuluu olennaisena osana myös seksi ja sen molemminpuolinen tyytyväisyys, joten huono itsetunto heijastuu väkisinkni myös suhteeseen. Käytännössä se voi tarkoittaa kaikkea pimeässä seksin harrastamisesta vaatteet päällä touhuamiseen tai pelkkään lähetyssaaraajaan tyytymiseen jossa kumppani ei käytännössä näe kehostasi muuta kuin rintakehän ja kasvot. Seksuaalisesti epävarma ei varmastikaan uskalla kokeilla mitään uutta asentoa tai ylipäätään nauttia omasta kehosta. Seksistä tulee helposti ainoastaan suoritusta. Luin sattumalta More to Love-blogin kommentteja aiheesta, ja se oli todella surullista luettavaa. Huono itsetunto on myös rasite suhteelle, ja valitettavaa kyllä kenenkään ei parisuhteessa pitäisi joutua pönkittämään jatkuvalla syötöllä toisen osapuolen itsetuntoa. (Tätä ei tule sekoittaa normaaliin kehujen tarpeeseen joita suhteessa tulee ja pitääkin viljellä.)

Niin inhottavalta kuin se tuntuukin sanoa on seksillä monelle ihmiselle huomattavan tärkeä merkitys suhteessa. Mikäli seksi ei toimi ei suhdekaan helposti tai sitä tyydytystä haetaan muualta, varsinkin mitä kokeneemmaksi tulee ja siten myös vaatii seksiltä enemmän. Käytännössä se ei tarkoita mitään Jenna Jameson-tasoisia suihinottokikkojen opettelua tai välineurheilua - ellette kummatkin niin halua - vaan ainoastaan avointa ja rentoa suhtautumista niin omaan kehoon kuin seksiin. Alussa tottakai jännittää ja eka kerta tuntuu olevan jokaisen uuden ihmisen kanssa yhtä pelottava. Tuntee olonsa neitseelliseksi ja kädet tuntuvat ylimääräisiltä eikä jalalle oikein meinaa löytää oikeaa sijaa ja kaikki on vähän kömpelöä ja hermostuksissaan kikattaa janiinpoispäin. Se on ihan normaalia ja huumorilla siitäkin selviää. Itsetunto on siksikin tärkeää jotta uskaltaa sanoa ei eikä suostu asioihin mitkä eivät tunnu oikealta.

Voisin sanoa että seksi on molemminpuolista hauskanpitoa ainoastaan silloin kun kummatkin ovat sinut omien kehojensa kanssa. Epävarmuus näkyy heti ja toki itsetunto on myös puoleensavetävää ja kiihottavaa. Seksuaalisella itsetunnolla uskaltaa myös hieman pyytää mitä kenties tahtoisi toisen tekevän - ei kaikkea suoraan tarvitse sanoa mutta esimerkiksi hellä käden ohjaus oikeaan kohtaan auttaa jo huomattavasti. Kun ei tarvitse murehtia siltä miltä kehon jokainen muhkura näyttää voi myös rentoutua ja keskittyä ainoastaan siihen miltä se kaikki tuntuu. Miltä toisen käden kosketus tuntuu rinnalla, kuinka iho kenties menee kananlihalle, miltä toisen karhea parransänki tuntuu kaulaa vasten, tunnustella selän jokaista lihasta yksitellen. Miten lämpö ja sähkö kulkee kehon läpi toisen kosketuksesta, miltä toisen eri kehonosat tuntuvat omiasi vasten. Tuntea miehen hellä erektio alavatsaansa vasten tai naisen kosteutta ja lämpöä alushousuissa. Ennen kaikkea seksissä on kyse läsnäolosta - olla hetkessä mukana ja reagoida jokaiseen kosketukseen. Siksikin itsetunto on tärkeää - se estää ajautumista tilanteeseen missä ei oikeastaan haluisi olla eikä kykene elämään läsnä siihen tilanteeseen.

Minulle uusi ja vasta valjennut asia oli se kuinka herkkä se ensimmäinen seksikokemus uuden ihmisen kanssa onkaan. Miten epävarmoja siinä kumpikin on ja miten todella herkkä tilanne - joskin samalla toivonmukaan myös intohimoinen - se on. Siinä jos jossakin kehujen merkitys on erityisen tärkeä - varsinkin miehelle. Päällepäin itsevarma ja miehekäskin mies saattaa ensimmäisen seksiaktin aikana olla todella epävarma itsestään ja kaipaa kehuja - paljon. Tietyllä lailla ensimmäisellä seksikokemuksella toisen kanssa on iso merkitys, koska se ratkaisee tuleeko toista. Moni tietää että se ensimmäinen kerta on melkoista haparointia, mutta pienikin väärä sana tai teko saattaa ratkaista jatkosta. Siten hieman ylimääräinenkin kehuminen ei ole missään nimessä pahitteeksi seksin aikana. Ei toki kannata liiotella tyylillä "herranjumala miten iso, tuohon tarvitsisi kantoluvan!" - ellei se todellakin spontaanisti siltä vaikuta - mutta pienetkin kiltit kommentit kannustavat jatkamaan. "Tunnutpa hyvältä", "onpa kova" tai "pidän kosketuksestasi" kannustaa jo paljon, samaten kommentit toisen lämmöstä, ihosta tai lihaksikkuudesta. Tietyllä lailla ensimmäisen kerran uuden kumppanin kanssa voisi sanoa olevan kompastuskivi josta vain pitää selvitä - ja silloin kehut eivät ole ollenkaan turhia.

Summa summarum - seksuaalinen itsetunto on kumpaakin sukupuolta vaivaava ongelma jota kehumalla ja hellällä ymmärryksellä voi helpottaa, joskin se omasta itsestä loppujen lopuksi lähtee. Omaa itsetuntoa voi kehittää nimenomaan tutustumalla omaan itseensä - niin kosketuksella kuin itsetyydytykselläkin. Ei keneltäkään lukemattomia kokemuksia ja kaikkitietävyyttä vaadita - päinvastoin, jokainen uusi ihminen on uudenlainen ja pitää usein uudenlaisesta kosketuksesta jota pitää opetella - mutta oman kehon tuntemus ei koskaan ole haitaksi. Seksuaalisuus on voima jota ei kannata vähätellä :)