Kellekään ei varmaan ole jäänyt epäselväksi kuinka paljon olen viimeisen viikon aikana itkenyt? Kun siihen lisätään vielä vuoden 2010 puolella tapahtuneet itkut saadaan saldoksi aikamoinen määrä kyyneliä. Joskaan ei kovin vakuuttavalta vielä kuulosta, haluaisin jakaa kanssanne muutaman hyväksi huomatun keinon päästä sydänsuruista yli. Samaten kuulla teiltä kenties lisää vinkkejä niille heikoille hetkille kun tuntuu että mistään ei tule mitään ja tästä ei ainakaan selviä hengissä.

1. Itke

Itkulla on puhdistava voima. Itku helpottaa käsittelemään sitä surua ja auttaa pääsemään tapahtumasta eteenpäin. Suru on yksi niistä tunteista jossa ei voi kiirehtiä - itkuja ei voi jättää itkemättä. Se kostautuu. Itkuun ei tulisi liittyä mitään häpeää - kaikki meistä välillä itkevät ja päinvastoin itkevä kohtaa usein odottamattomiltakin tahoilta empatiaa ja apua. Alussa sitä itkee ja itkee ja itkee eikä se tunnu koskaan helpottavan, mutta itku kyllä loppuu aikanaan. En ole vielä kuullut yhdestäkään ihmisestä jonka itku ei olisi koskaan lakannut - pitää vain luottaa siihen ettei se lakkaa. Minkäännäköiset "helpottavat" lausahdukset ystäviltä tai kavereilta siitä ettei se ihminen ollut kaiken itkun arvoinen voi unohtaa - kukaan toinen ei voi määritellä kuinka paljon sinä suret. Sinä saat surra niin paljon kuin haluat. Ihmissuhteisiin liittyy niin paljon monenlaisia toiveita, unelmia, ajatuksia ja tilanteita joita ulkopuolinen ei kertakaikkiaan voi nähdä. Itke, itke ja vielä kerran itke lisää jos siltä tuntuu. Kaiken lisäksi itku vähentää turvotusta ja poistaa suoloja kehosta. ;-)

2. Huolehdi perustarpeista

Varsinkin alun shokkivaiheen aikana saattaa itku ja suru olla niin kaikkivoimaisia että perustarpeet kuten uni, jano ja nälkä jäävät unohduksiin. Niistä pitää kuitenkin huolehtia koska ne rauhottavat. Uni auttaa käsittelemään asioita ja ravinto rauhoittaa mm. endorfiinien avulla. Perustarpeiden laiminlyönti saattaa näkyä todella sekavana shokkina jossa itku kestää ajallisesti kauemmin kuin muuten olisi kestänyt.

3. Puhu

Älä jää yksin surusi kanssa elämään vaan kerro rohkeasti kuinka huonosti voit tai kuinka sinua suruttaa ihmisille joihin luotat. Puhuminen auttaa käsittelemään asiaa ja saa myös läheisesi ymmärtämään mitä käyt läpi ja he voivat puolestaan auttaa sinua ja myös ymmärtää olla rasittamatta sinua omilla asioillaan sillä hetkellä. Kaveruus ja ystävyys on vuorovaikutteista - kaikki valittavat vuorollaan. Ei pidä hävetä omaa surua ja pelätä etteivät muut jaksa kuunnella - kyllä he jaksavat. Ihmissuhteet ovat vuorovaikutteisia ja kaikki valittavat vuorollaan - nyt on vain sinun vuorosi.

4. Kirjoita

Mikäli olet ihminen joka pitää kirjoittamisesta tai mikäli et olisikaan - kirjoita. Kirjoita päiväkirjaa, blogia, muistivihkoa, keskustelupalstalle - keino on vapaa. Kirjoittamisen kautta asiaa käsittelee ja mahdollistaa itselleen eteenpäinpääsyn. Kirjoittaessa itsellesi voit olla täysin rehellinen ja kirjoittaa täsmälleen miltä sinusta tuntuu - sensuroimatta. Voit kirjoittaa kaikki ne vihan tunteet, surut, pettymykset ja siihen ihmiseen liittyvät unelmat mitä sinä toivoit. Kukaan ei sinua kritisoi eikä vähättele kokemaasi ja tuntemaasi. Vuorovaikutteinen kirjoittaminen kuten blogi tai keskustelupalsta taas auttaa saamaan uusia näkökulmia asiaan ja myös huomattavasti vertaistukea. Kirjoittamisella on parantava voima.

5. Kuuntele surullista musiikkia

Rakkaudesta ja sydänsuruista on kirjoitettu lukemattomia runoja ja myös kappaleita. Etsi, googleta sanoilla "heartache songs" ja valitse parhaat päältä. Kuuntele niin surullista musiikkia, kuten klassista, kuin sanoituksiltaan osuvia joihin pystyt samaistumaan. Kuuntele, elä mukana, laula jos siltä tuntuu ja itke. Musiikin avulla pystyy käsittelemään tunteita joille itse ei sanoja löydä. Musiikki auttaa. Voit myös etsiä suosikkiblogeistasi surullisia musiikkivinkkejä, esimerkkinä Womppiksen tai minun omani.

6. Katso surullisia elokuvia

Joskus kyyneleitä ei vaan meinaa tulla mutta suruttaa silti. Joidenkin ihmisten on muuten vaan vaikea käsitellä surullisia tunteita eivätkä osaa itkeä. Oli niin tai näin niin surullisten elokuvien tai televisiosarjojen katsominen tosiaankin auttaa! Itkemällä suree niin elokuvaa kuin omia suruja. Ne helpottavat. Tsekkaa esimerkiksi japanilainen televisiosarja 1 litre of tears joka on surullisin sarja mitä olen ikinä nähnyt, itkin vuolaasti loppujaksojen ajan. Löytyy pienellä googletuksella.

7. Tee jotain uutta

Tapaa uusia ihmisiä, kokeile uutta harrastusta - mitä tahansa mikä piristää mieltäsi. Mene yksin elokuviin tai kipaise kotiseutusi museossa. Uuden tekeminen piristää mieltä ja saa mielen hetkeksi pois niistä sydänsuruista. Samaten ulkonäön päivitys uuden paidan, kampaajan tai törkeän ihanan uuden huulipunan muodossa auttaa. Itsetunto kohentuu ja piristyy kun saattaa myhäillä että näkeepä se pirulainen vielä joskus mitä menetti.

8. Vatvo, vatvo ja vatvo lisää

Kyllä, tämä liittyy olennaisesti kohtaan 3. Puhu. Vatvo asiaa tuttujen kanssa ja analysoikaa tyttöporukalla oikein kunnolla mikä meni pieleen ja miksi. Jos tuntuu siltä että olet kenties rasittanut liikaa yhtä henkilöä - vatvo seuraavan kanssa. Vatvo tympiintymiseen asti koska se tosiaankin auttaa. Saat uusia näkökulmia jotka auttavat ymmärtämään asian paremmin ja samalla käsittelet asiaa niin paljon että lopulta olet lopen kyllästynyt ajatukseenkaan kyseisestä ihmisestä. Ennen kaikkea prosessoit asiaa.

9. Aika

Aika parantaa haavat sanotaan, eikä suotta. Joillakin menee pari kuukautta, osalla pari vuotta. Mutta ennemmin tai myöhemmin se suru helpottaa ja lakkaa.

Summa summarum: Älä kiirehdi. Anna oma aikasi surulle äläkä yritä kiirehtiä surusta pois. Älä jätä asioita ja tunteita käsittelemättä koska ne kostautuvat. Opit uusia asioita itsestäsi kaiken suremisen myötä, ja se kannattaa.